vrijdag 23 april 2010

Paardenbloemen Honing
Dandelion Honey

Scroll down for the English version

Honing is de oudst bekende zoetstof. Honing kent de mensheid al eeuwen. Tafelsuiker die wij bij het wijnmaken gebruiken werd pas in 1747 ontdekt. Tafelsuiker heeft de plaats van honing toch grotendeels verdrongen bij het maken van wijn. De oorzaak is dat honing veel duurder is. Honing wordt nu voornamelijk gebruikt bij het maken van honingwijn (mede).

Toen ik afgelopen jaren rond deze tijd bezig was met het maken van paardenbloemen wijn en paardenbloemen-aardbeien wijn deed ik natuurlijk wat onderzoek naar Paardebloemen op het web.

Bij Wikipedia kwam ik een artikel tegen waar een zinnetje in stond dat mijn aandacht trok

'Van de bloemen kan op eenvoudige wijze een honing-achtige siroop worden gekookt, met name in Duitsland bekend. Dit wordt dan op dezelfde manier als honing genuttigd.'

Een recept was snel gevonden.
Ook het zoeken naar Dandelion-Honey leverde mij een aantal soortgelijke recepten op.

Dat is wel een experiment waard !!!!

De Paardenbloemen bloeien nu, dus wie wil kan aan de slag, en op eenvoudige manier zelf 'paardenbloemen-honing' maken.

Recept 1.



Pluk 3 handelvol paardenbloemen. De steeltjes haal je eraf, maar de groene delen laat je gewoon zitten.

Doe de paardenbloemen in een pan en giet er 1 liter water overheen. Doe er een deksel op en laat dit twee uur staan.

Breng na 2 uur de 'thee' langzaam aan de kook. Zo vlug als het mengsel kookt haal je de pan van het vuur af. Laat de 'thee' nu een nacht lang trekken.

De volgende dag zeef je de bloemen uit de vloeistof.


Pers een citroen uit en doe het sap bij de paardenbloemen thee.
Rasp de citroen. Het wit van de schil kan bitterheid veroorzaken, dus let goed op dat er geen witte delen meekomen. Doe de citroenrasp ook bij de thee.



Voeg nu 1 kilo suiker bij de thee en breng het geheel weer aan de kook.



Laat het op een laag vuurtje koken tot je een dikke stroop hebt. Dat kan wel een paar uren duren.

Maak ondertussen een aantal glazen potten schoon met heet water en soda.

Giet de hete namaak honing voorzichtig in de glazen potten, schroef ze dicht, en laat afkoelen.

Recept 2



Neem 225 gram paardenloemen blaadjes zonder groene delen.

Doe deze blaadjes in een pan en giet er 2,5 liter water overheen. Laat dit brouwsel 2 uur staan.

Na 2 uur breng je de pan langzaam aan de kook. Meteen als het kookt draai je het vuur uit en laat je de 'thee' afkoelen.
Net als in het vorige recept laat je de thee een nacht lang trekken.



De volgende dag zeef je de paardenbloemen blaadjes uit het brouwsel.



Dan voeg je een flesje citroensap bij en 2,5 kilo suiker.

Breng het geheel weer aan de kook en laat het inkoken totdat een dikke stroop is ontstaan.

Maak ondertussen een aantal glazen potten schoon in heet water met soda.

Giet de hete namaak honing in de glazen potten en schroef ze dicht.

De 'honing' is (mits afgekoeld) direct klaar voor gebruik.

Houdbaarheid.



Doordat de stroop heet in de potten gaat zal er een vacuum ontstaan als je de potten dichtschroeft. Dit vacuum samen met het hoge suikergehalte zorgt ervoor dat de namaak-honing zonder conserveermiddelen zeer lang houdbaar is. Ik heb nu nog potten van vorig jaar staan.

Is het honing ???


Nou nee, dat niet.
De kristalsuiker zal door middel van het citroensap omvormen tot invertsuiker. In zoverre heeft het wel wat met honing gemeen. Maar het smaakt niet naar honing. Het smaakt meer naar gecaramelliseerde suiker met een ondefinieerbare smaak op de achtergrond.

Is deze namaak honing bruikbaar bij wijnmaken.

Ongetwijfeld. De kleur is bruin, dus ik zou deze stroop niet bij het maken van een witte wijn gebruiken. Maar bij het maken van sommige rode wijnen kan dit een vervanger van suiker zijn. Vlierbessenwijn en bramenwijn zijn dan de eerste wijnen waar ik aan denk.

Ik laat het aan jullie over of je deze namaak honing zelf ook willen maken. Smaken verschillen immers. Het web staat vol met soortgelijke recepten dus er zal wel vraag naar zijn.

In ieder geval is deze stroop lekker in de thee of over ijs.

Verwijzingen in dit verhaal:

- Paardenbloemen wijn
- Paardenbloemen-Aardbeien wijn
- Wikipedia over paardenbloemen

Luc Volders

Copyright 2010
Geen deel van deze publicatie mag worden overgenomen
in welke vorm dan ook (web-pagina's, forums of gedrukte tekst)
zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de
auteur.









Honey is the oldest known sweetener. Mankind is familiar with honey for ages. Table (beet) sugar as we know it was discovered as late as about 1749. Nevertheless table sugar has taken the place of honey in winemaking. The reason for this is that honey is much more expensive as table sugar.
Honey is now mostly used for making mead.

Now previous years when I was making dandelion-wine and dandelion-strawberry wine

I did some research about dandelions on the web.

On the Dutch Wikipedia site there was a certain sentence that drew my attention. It said (translated) :
'one can make in a simple way a honey-like syrup, well known in Germany. This is consumed in the same way honey is'

Well a recipe was quicly found.
Then I started looking for the nouns: Dandelion-Honey and that pointed me to numerous English sites where similar recipes couold be found.

So this must be worth an experiment !!!!

As the dandelions are blossoming now, you can follow this recipe and make a similar dandelion-honey yourself.

Recipe 1



Pick 3 handfull dandelions. Remove the stems but leave the green parts.

Put the dandelions in a pan and pour 1 liter water over them. Put a lid on and let it soak for about 2 hours.

Afther these 2 hours bring this 'thee' slowly to a boil. as soon as it boils remove it from the stove and let it cool. Just let it be for a whole night.

Next day sieve the flowers from the 'thee'.



Now press a lemon and add the juice to the dandelion juice. Add the zest of the lemon also. Make sure you leave all white parts of the skin behind as that can cause bitterness.



Add 1 kilo sugar and bring it again slowly to a boil.

Now let it simmer until it has become a thick syrup. This can take a few hours.

Meanwhile clean some jars with hot water and soda ash.

Now pour the artificial honey in the jars and put the lids on and let them cool.

Recipe 2



Pick 225 gram dandelion petals without any green parts.

Put these in a pan and pour 2.5 liter water over the petals. Let this soak for about 2 hours.

After 2 hours bring the mixture to a boil, and immediately as it boils take it of the stove and let it cool.
Just as in the previous recipe, let it sit overnight.



Next day sieve it.



Add a bottle lemon juice and 2,5 kilo sugar.

Again bring it to a boil, and now let it simmer until it forms a thick syrup.

In the meantime clean an adequate amount jars with hot water and soda ash.

Now pour the hot artificial honey in the jars and close them with a lid.

This 'honey' is (when cooled down) immediately ready for use.

How long can you store it.



The honey has been boiled, so no living organism can survive that.
Next by pouring the hot honey in the jar there will form a vacuum when closing the jar. This vacuum together with the high sugar contents makes sure that this artificial honey can be stored for a long period. I have at this moment still some jars from last year available in good shape. I am sure they can last a few years more.

Is it honey ???

Well no.
The table sugar will react with the lemon juice and become invert sugar. That is what this has in common with honey. However my experiment did not have the distinct honey flavor. It tasted more like caramellised sugar with an undefinied flavor in the background.

However as there are so many recipes in both German and English available on the net, it should have it's purposes.

Is this usable in winemaking

No doubt. The artificial honey has a brown colour so I would not use it in white-wine making. However it can be a sugar replacement in several red wines. Elderberry and blackberry are the first ones that come to my mind.

I leave it up to you wether to follow this experiment or not. Opinions vary and in winemaking there are no rules. Like said before the web is full of recipes in german and English for this so there will be a demand for it.

In the mean time I use the syrup as a sweetener for my thee and pour it over some icecream. For that puropoise it is deliscious.

Links in this story:
- Dandelion wine
- Dandelion-strawberry wine

Luc Volders

Copyright 2010
No part of this publication and pictures may be reproduced
in any form (printed text, web-pages, weblogs or forums)
without written permission of the author.